Com diferenciar les broques?

Per posar un quadre a la paret o fer uns orificis… Foradar és un treball comú en qualsevol tasca de bricolatge. I per això, les broques són indispensables, ja que amb elles realitzem els forats: el trepant gira ràpidament mentre la broca està en contacte amb la superfície que necessitem foradar, sigui de paret, metall o fusta. Com diferenciar les broques i fer un bon ús d’elles?

Si fem servir una broca que no és adequada amb el tipus de material amb el qual treballarem, això pot causar que no pugui desenvolupar la seva correcta funció, i a més, també es pot cremar o partir, i, per tant, fer que una cosa senzilla com és fer un forat es converteixi en quelcom molt complicat.

Tipus de broques

Hi ha diferents mides de broques. Per fer un forat per penjar un quadre, per exemple, no és necessari fer servir una broca massa gran. Tot dependrà del pes que hagi de soportar el quadre en concret o el que fessim amb ell. Però, com podem diferenciar les broques? Normalment ens hem de fixar amb les puntes.

Broques de paret

Una broca de paret per fer forats a la paret, damunt de guix o formigó sempre tindrà un tipus de placa a les vores (i hèlixs) que fa que s’introdueixi còmodament. Aquest tipus de broques no serveixen per a metalls ni per a fustes.

Broques de metall

Una broca de metall és molt semblant a l’anterior, però no posseeix les plaques de les broques de paret. L’extrem estèticament és com un cap de triangle. Serveixen per foradar metalls i altres materials com plàstics, fins i tot fusta, quan no requerim una especial precisió. Normalment estan fetes d’acer ràpid (HSS) i la qualitat varia depenent de l’aliatge, el mètode i la fabricació.

Broques de fusta

La broca de madera es la más fácil de identificar. En la cabeza tiene tres puntas, la central para centrar correctamente la broca, y las de los lados para cortar y delinear el orificio. Se usan para todo tipo de maderas: blandas, contrachapados y aglomerados, entre otras clases. Normalmente están hechas de acero al cromovanadio. 

Broques de ceràmica i vidre

Són broques compostes d’un plançó i una punta de carbur de tungstè (widia) amb forma de punta de llança. S’utilitzen per foradar vidre, ceràmica, rajoles, porcellana, miralls, etc. És molt recomanable la utilització de suport vertical o trepant de columna i la refrigeració amb aigua, trementina (aguarràs) o petroli.

depositphotos_74905619_xl-1-1
Illustration of a drill isolated on white background, vector illustration

Un consell molt important, tant si anem a treballar el metall o en una paret, si necessitem fer un forat molt gran, és que sempre és convenient començar per broques més petites perquè us podria patinar.

A Servei Estació tenim broques de tot tipus. Aplica aquests consells que t’hem comentat i troba la broca que més s’adapti al material que vulguis foradar. No esperis més, visita el nostre catàleg!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Cómo pintar metales - Servei Estació